Choď na obsah Choď na menu
 


Naše Slnko je hviezda, jedna z viac ako 100 miliárd hviezd v Mliečnej ceste. Nachádza sa v Ramene Orióna, teda v jednom z ramien Galaxie nazvanom podľa súhvezdia Orión do ktorého sa premieta na oblohe. Od jadra Galaxie je Slnko vzdialené 30 tisíc svetelných rokov (priemer celej Galaxie je asi 100 tisíc ly).

 

Podobne ako planéty obiehajú okolo Slnka, aj Slnko obieha okolo jadra Galaxie a jedna otočka mu trvá 200 miliónov rokov. Slnko, rovnako ako všetky hviezdy, uvoľňuje žiarivú energiu vďaka jadrovej fúzii prebiehajúcej v jadre. Podľa charakteristických čiar v spektre sa hviezdy rozdeľujú na niekoľko spektrálnych typov. Slnko patrí medzi žlto-oranžové hviezdy spekrálneho typu G2.

Slnko je plynná guľa, zložená najmä z vodíka a hélia. Pri vysokých teplotách je časť atómov plynov tvoriacich Slnko ionizovaná. Sú to elektricky neutrálne atómy plynov, kladne nabité ióny, záporne nabité ióny a voľné elektróny. Takáto zmes častíc sa nazýva plazma. V opísaných podmienkách preb ieha v Slnku premena jadier atómov vodíka na jadrá hélia, tzv. termojadrová reakcia. Táto premena je zdrojom energie, ktorú slnko vysiela do kozmického priestoru.

 

Povrchová teplota Slnka je v priemere 6 000 °C, takmer dvojnásobok teploty acetylénového plameňa! Slnečné škvrny sú oblasti s relatívne nižšou teplotou, zatiaľ čo slnečné erupcie sú horúcejšie. Podľa nových dôkazov sa zdá, že slnečné vzplanutia sú horúcejšie ako sa donedávna predpokladalo.

Slnko je tak hmotné, že obsahuje 99,86 percent všetkej hmoty Slnečnej sústavy a váži toľko, ako 332 950 Zemegúľ! Kvôli jeho rozmerom a hmotnosti sa v Slnku vyskytuje veľký rozsah hustôt.